Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

#2 Mariachi a ti druzí

Doprava po México City. Taxi versus metro. Návštěva Estely. Talentovaný student Bernardo. Tepoztlán. Cuernavaca. Enchiladas. Můj první víkend v Mexiku byl bohatý na zážitky, takže pěkně postupně.

México City

 

Ten, kdo není zvyklý na velká města, by určitě neměl jezdit do México City, neboli „déefka“, jak se mu zkráceně říká. Ve městě žije přes 10 mil obyvatel, tak si představte, jak by to asi vypadalo, kdyby se celá ČR nashromáždila do jednoho města. Město leží ve výšce nad 2 000 m. n. m. a je těžce kontaminováno. I když se s tím stát snaží vypořádat tím, že mají řidiči rozdělené poznávací značky na sudé a liché dny a můžou tedy vyjíždět autem pouze každý druhý den, Mexičani si s tím hlavu nedělají a jednoduše si obstarají značky dvě. Město je naprosto ucpané. Jezdí tu nepřeberné množství taxíků, a i když je to bezpečnější a pohodlnější, metrem se po městě dopravíte mnohem rychleji. Nevšimla jsem si ale žádných výtahů a některé peróny jsou tři patra hluboko, takže s velkým kufrem jedině se silným pomocníkem. Rozhodně je ale ces

 

tování metrem po DF zážitkem, o který byste se neměli připravit.

Pokud hledáte adresu, na které jste ještě nebyli, nevíte jak se tam dostat a chcete to vyřešit taxíkem, pak jste na špatné adrese. Pokud to ve městě není vysloveně známé místo, musíte taxikáře navigovat, nejsou totiž vybaveni navigací. Cena je ale nízká, zato musíte spoléhat na štěstí, že nenatrefíte na podvodníky tzv. „fake taxi“, kde vás můžou okrást. Jsou prý k nerozeznání od licencovaných taxikářů.

První noc v DF jsem strávila v domě u Estely, která spolupracuje s United Vision a celonárodní organizací Mujeres Productivas. Nutné podotknout, že je v Mexiku zvykem bydlet více v domech, nežli bytech. Některé domy mají často jeden společný vjezd, který je chráněn bezpečností a uvnitř komplexu se nachází společná zahrada často

s bazénem a sportovním hřištěm pro využití ve volném čase. První noc jsem strávila v jedné posteli s Imeldou, asi abychom si na sebe rychle zvyklyJ. Imelda všechny mé kurzy angličtiny organizuje a bude mě hostit v Coatepecu. Bohužel mluví anglicky asi tak jako já španělsky, ale zdá se, že dobře odezírá mé mimice. „Qué bien!“ Myslím, že se tu místo ve španělštině zlepším hlavně v pantomimě.

Díky studentovi Bernardovi, který si pronajímá pokoj u Estely, a který mluví skvěle anglicky, jsem se dozvěděla mnohé o místní politice a o jeho vizích, jak se chce spolu se spoustou jiných studentů aktivně podílet na politickém vývoji jeho země a bojovat tak s tolik přítomnou korupcí. Mimo jiné si chce založit obchod s kávou s přísadou čínských hub, který prý vynáší, a odprostit se tak od nedostatku financí, aby nakonec ke korupci nebyl taky donucen.

Vamos a Tepoztlán

Druhý den v DF. Nevím, jestli je to cestovní horečka nebo jet leg, ale od pěti jsem vzhůru. Na balkóně si vyčkám na východ slunce a na ozáření prvních pahorků, nedaleko vzdálených od México City. K tomu cvrlikání ptáků, kteří hnízdí na stromech v tamní zahradě. Ihned mám pocit léta a s tím spojené pohody. Jsem v Mexiku a je mi dobře. Přes všechna varování a strašení před mým odjezdem, že je to nebezpečná země jsem ráda, že jsem se odvážila a zaslouženě si vychutnávám ranní pohodu u šálku kávy, který mi nese Estela spolu s mísou čerstvého ovoce, kde samozřejmě nechybí mango. Slunce už solidně pálí a tak vyrážíme na výlet!

Tepoztlán je malé městečko s charakteristikou vesnice. Z hlavního města jste tu za hodinku a půl směrem na jih, pokud se rychle probojujete přes víkendové zácpy, které tvoří většina defeňů, kteří na volné dny opouští své domovy a jedou si odpočinout na jih, většinou do Acapulka na tamní pláže. Já se vydávám po stopách Máyů a stoupám po strmé cestě k pyramidě. Za namáhavým výšlapem se vám dostane odměny v podobě dechberoucího pohledu na údolí Tepoztlánu a staletí stará archeologická památka, kterou v Evropě není lehké pohledat. Jak na vrcholku, tak i pod ním, vám nesčetné množství pouličních prodejců nabízí občerstvení a tak se brzy nechám zlákat voňavou tortilou a vychlazeným pivem.

Tepoztlán je nedaleko hlavního města státu Morelos Cuernavacy, která se pyšní bohatou historií. Najdete tu velké náměstí, tzv. zócalo s názvem Plaza de Cortéz, kde se nachází velké muzeum, park, pošta a spousta obchůdků a restaurací. Za 80 pesos, tedy zhruba 120 Kč se do sytosti najíte z denního menu a ještě si vyposlechnete koncert muzikantů, kteří více než na ulici hrají po restauracích, které je vítají s otevřenou náručí. Vydávám se po stopách historického centra, které tvoří především katedrála ze 16. století. Celodenní chození po sluncem vyprahlém městě mě naprosto unaví a tak se vydávám do jedné z místních kaváren, kde si díky wi-fi free připojení přečtu zprávy z Čech a dodám si energie na cestu zpět do domu rodinného přítele Artura. Za 6 pesos nasedám do lokálního autobusu „kostitřesku“ a zakrytá kšiltovkou a brýlemi se snažím splynout s davem!

Lagunas de Zenpuala

Pokud chcete uprchnout místnímu vedru, za půl hodinky se autem dostanete do poměrně dost vysokých hor, kde se nachází velké-malé jezero (záleží, jestli je období dešťů, či nikoli), kolem kterého je ranč s koňmi, několika restauracemi a horskými cestami. Po krásné procházce kolem potoka a malého jezera se vyprahlou půdou dobelháme ke stolu a objednáme si carné de cordeo, neboli jehněčí maso připravené na ohni, které je naprosto famózní. Samozřejmě spolu se salsou a tortilami. Po cestě jsem viděla dost zvláštní zvířátko, které vypadalo jako ježek v kleci s divným ocáskem a tak svou zvídavost utápím několika otázkami na mexického hostitele. Dovídám se, že se jedná o druh zvířete, vyskytujícího se pouze v Mexiku, tzv. Armadillo.

Večery v Cuernavace jsou dost bujaré, díky četnému osazenstvu ze strany studentstva jsou místní bary celý týden plné až po střechu. Zavítáme do jedné hospody s karaoke, kde mám příležitost ochutnat pravou mexickou tequillu a zjistit, o co jsme v Evropě ochuzení. Nedostanu ale žádnou limošku na zapití, jak je tu normálně zvykem a tak si musím vystačit s limetkou a solí. „Todo es bien“, šlehám oheň z pusy a je mi jasné, že to co se pije u nás, je opravdu jen slabý odvar. Nuže, čas jít spát.

Autor: Lucie Lísková | pátek 15.3.2013 19:38 | karma článku: 9,50 | přečteno: 388x
  • Další články autora

Lucie Lísková

Med z Mexika aneb El Trapero

Hledáte zemi, kde k vykonávání různých veřejných činností nepotřebujete žádnou licenci či jiné povolení? Pak vítejte v Mexiku, v zemi nekonečných možností, kde jde opravdu možné skoro všechno, na co si vzpomenete.

26.2.2015 v 21:24 | Karma: 7,20 | Přečteno: 359x | Diskuse| Ostatní

Lucie Lísková

Med z Mexika aneb Las Patronas

O jedné mexické organizaci, která už dvacet let pomáhá migrantům ze Střední Ameriky dostat se přes Mexiko za svým americkým snem. Las Patronas neboli Patronky je skupina 14 žen, které denně připravují balíčky s jídlem, které hází na střechy vagónů projíždějícího vlaku "Bestie" hladovějícím uprchlíkům.

20.2.2015 v 21:05 | Karma: 7,05 | Přečteno: 211x | Diskuse| Ostatní

Lucie Lísková

Med z Mexika aneb jak jsem vyrazila za langustami

Během výletu do mayské riviéry jsem se vydala prozkoumat přírodní rezervaci Sian ́Kan. Pokud se rozhodnete vypravit na Yucatán, neměli byste opomenout tento skvost, kde se potkává moře s jezerem. Ne nadarmo znamená v máyštině Sian ́Kan "Místo, kde se rodí nebe."

31.1.2015 v 7:24 | Karma: 6,52 | Přečteno: 264x | Diskuse| Ostatní

Lucie Lísková

Po stopách máyů aneb dvě cervezy na cestách

O tom, jak se dá procestovat Guatemala a Chiapas, když máte pouze dva týdny dovolené. Typy na hostely, dopravu, zajímavá místa a pár nezbytných slovíček spolu s fotogalerií. Věnováno všem cestovatelům, dobrodruhům a hlavně milovníkům Latinské Ameriky.

29.3.2014 v 19:05 | Karma: 8,33 | Přečteno: 357x | Diskuse| Ostatní

Lucie Lísková

#6 My mission is over

Goodbye Coatec. I have to go. Hope to see you soon! Te quiero <3 Rekapitulace mého pobytu v Coatepecu.

6.4.2013 v 14:20 | Karma: 6,34 | Přečteno: 325x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 350x
Inspiraci hledej na cestách...

Seznam rubrik