Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Po stopách máyů aneb dvě cervezy na cestách

O tom, jak se dá procestovat Guatemala a Chiapas, když máte pouze dva týdny dovolené. Typy na hostely, dopravu, zajímavá místa a pár nezbytných slovíček spolu s fotogalerií. Věnováno všem cestovatelům, dobrodruhům a hlavně milovníkům Latinské Ameriky.

Během dvoutýdenního cestování po Guatemale a jižním Mexiku především po stopách slavné pradávné civilizace máyů nebyl na psaní blogu čas. Přejezdy jsme s kamarádkou Oxanou absolvovaly skoro každý den a dokonce i některé noci jsme strávily v přepravě. Ale stálo to za to!

K napsání tohoto článku mě motivovalo především klišé o tom, jak je Guatemala nebezpečná. Skoro až do té míry, že Vám na každém kroku hrozí nebezpečí na životě. Samozřejmě se nejedná o "bezpečný" stát z hlediska evropského vnímání, vzhledem k tomu, že se ve státech EU skoro všude můžete pohybovat svobodně bez ohrožení na životě, nebo že v autobuse s kapacitou 54 míst nesedí přes devadesát lidí. V Latinské Americe si musíte být vědomi jistých pravidel a ty následovat (např. žádné noční vycházky po městě, návštěva odlehlých míst, viditelné nošení cenností, etc.). Chudoba v Guatemale postihuje téměř každého druhého obyvatele a přepadení jsou tudíž stále častá (nehledě na kulturu násilí). Předcházení rizik vám zajistí poklidnou dovolenou bez větších omezení.

V Guatemale je pár turistických destinací, které by se daly přiřadit k těm bezpečnějším. My jsme z nich navštívily původní hlavní město Antiguu a jezero Atitlán (na pyramidy Tikal bohužel nezbyl čas). V těchto místech potkáte spoustu Evropanů, Argentýnců, Amíků, atd. Bez ohledu na původ bělocha nás všechny hází do stejného pytle označením "gringo" (z ang. green + go, něco jako dolar na cestách).

Město Antigua je pouhých 40 km od hlavního města a spíše než chicken bus bych doporučila cestu s cestovkou (organizovaná doprava pro turisty). Bude Vás to stát o pár dolarů více (asi 10 USD nebo 80 Q) a ušetříte hodinu času a nějaké ty nervy. Kdo má rád dobrodružství, ať si vyřazené USA busy z 50. let vyzkouší. Určitě jsou součástí guatemalské kultury :)). Navíc se potkáte s Guatemalci, navíc každou zastávku někdo nastoupí a bude Vám nabízet žvýkačky, tužky, knížky pro děti s náboženským kontextem atd. Turistické městečko koloniálního charakteru je obklopeno dvěma sopkami a lesnatými hory. Pro milovníky historie zde doporučuju strávit min. 2 dny. Ubytování v hostelu se dá pořídit za 5 EUR na noc (60 Q) i se snídaní.

Jezero Atitlán je pastvou pro oči. Z Antiguy se tam dostanete za 3 hodiny (vanem, zaplatíte 80 Q). Kolem jezera se nachází několik vesniček a měst, jako např. San Pedro (proslulý pro noční život), Panajachel (transport do větších měst, zkráceně se říká Pana). My jsme zvolily vesnici San Marcos de la Laguna, kde je klid a krásně. Nejspíš proto se zde vyskytuje velká nabídka hippie hostelů, jóga, masáže a různé workshopy. Někteří cestovatelé tu stráví třeba i několik týdnů, než se vydají na další pouť. Po dvou dnech, kdy jsme absolvovaly výlet na sopku Agua a lenošení u jezera, jsme se vydaly přes guatemalské hranice do jihomexického státu Chiapas.

Po osmihodinovém tripu z Panajachelu jsme se vanem s dalšími asi 8mi turisty dopravily do San Cristobalu de las Casas (v San Marcos jsme si trip objednaly za 180 Q, asi 30 USD). Cesta přes hranice není tak divoká, jak jsem si původně představovala (žádné přestřelky a zabavování drog). V hraničním městečku Mesilla panuje sice velké vedro, ale pokud se tam nepotkáte s autobusem turistů, tak Vám dají na imigračním razítko celkem rychle a můžete na mexické hranice. Tam se ve frontě podíváte na mexickou telenovelu (spolu s úřednicí, která po ní také pošilhává) a úměrně s pošilháváním po televizi postupujete v řadě. I když jsem předtím v Mexiku už byla, zapůsobil na mě přejezd hranic. Mexická kultura a lidé jsou se od Guatemaly tak liší..najednou jste "jakoby" v civilizaci, blíže USA.

V San Cristobalu jsem plánovaly strávit dva dny, ale nakonec se to protáhlo skoro na týden. Je tu krásně. Hodně lidí z Mexico City, neboli DF, sem přijíždí za brigádou a odpočinutím si od šumu velkoměsta, navíc tu žije spousta cizinců a městečko má velmi příjemný kolorit. Na ulici potkáte hodně původního obyvatelstva, potomky máyů, tzv. indijenos, kteří prodávají své ručně vyrobené předměty, především ubrusy, šperky, šaty a tašky.

V nedalekém San Juanu Chamula můžete navštívit kostel, kam původní obyvatelé chodí na obřady. Jejich starověké náboženství bylo smícháno s křesťanstvím ze Španělska, takže je to poměrně jedinečný mix. Pokud neuvidíte žádný větší ceremoniál, pak Vás zaujme vůně kostela z různých kadidel, spálené trávy od svíček a různých mastí. V kostele se musí respektovat soukromí věřících, focení je zakázáno a zaměstnanci jsou neúprosní.

Jen ze zvědavosti z máyských památek opouštíme chiapaskou perlu a mekku turistů a vydáváme se do Palenque, pyramid v pralese. Ze San Cristobalu můžete využít transport např. s autobusy ADO, cesta trvá 5 hodin a stojí 120-180 MXN (záleží na třídě). Po příjezdu na nádraží ihned narazíte na zaměstnance cestovek, kteří Vám budou nabízet kombinovaný výlet na pyramidy, vodopád Misul-ha a Aqua Azul. Dá se zařídit i přejezd zpět do San Cristobalu. Zde nastala v naší cestě chybička, měly jsme v Palenque přenocovat a pak pokračovat na sever Guatemaly do města Flores k pyramidám Tikal. Nejspíše to bylo únavou, 9. den na cestě, ale koupily jsme si kombi výlet i s návratem do San Cristobalu, protože jsme neměly vyřešené, kde bychom v Palenque spaly a neznaly jsme situaci na hranicích se severní Guatemalou. Tak jsme zvolily pohodlnější cestu a návrat do Guatemaly tou samou cestou (chtěly jsme si na přejezd hranic nechat 2 dny, aby nám neuletělo letadlo, kdyby se cestou něco zkomplikovalo).

Na pyramidy jsme přijely v půl 9, kdy už slunce pěkně pálilo a národní park byl obložen tunami turistů (zkuste to raději dříve, my jsme ze San Cristobalu vyrážely v půl 1 ráno a bus měl hodinu zpoždění). Celý komplex obejdete asi za 3 hodiny, výšlapy do chrámů, které se stavěly blízko k bohům (čili vysoko), dají poměrně dost zabrat a málokteré jsou ve stínu. Cestovka neplatila vstupy, což nás překvapilo, protože v Lonely Planet se psalo něco jiného, takže doporučuji se v Palenque více porozhlídnout po nabídkách, případně si vzít taxi. Vstup na pyramidy Vás i se vstupem do praku vyjde na asi 80 MXN.

Po náročných schodech jsme se jeli smočit k vodopádům. Misul-ha nabízí úžasné zchlazení a cestu podél skály, kde to pěkně stříká. Pokud mátě ťapky, tak se zujte, kameny nekloužou. Stejně budete mít všechno mokré. Cestovka nám dala limit 1/2 hodiny, takže jsme pospíchaly do vanu, aby nám neujeli. Hlavně jsme se těšily ke kaskádovým vodopádům Aqua Azul, kde je to ráj. Ráj na zemi! Aaaaaaaaaaaaaaaah.

Po náročném dni jsme kolem 11 večer dorazily opět do San Cristobalu, kde už jsme opustily skvělý hostel El Nagual a tak jsme zvažovaly další noc strávit v autobuse cestou do Tapachuly, hraničního městečka u Pacifiku. Naštěstí byl noční autobus vyprodaný (další noc v buse už bych nedala) a tak jsme se šly čeknout do hostelu kousek od nádraží, který byl levný a poloprázdný. Únavou už jsem ani neřešila, kde spím, ani že tam teče záchod, byl to takový vstup do snu s vodopády ;).

10. den jsme se vydaly do Tuxtly Gutiérrez, hlavního města Chiapas s dvěma milióny obyvatel. Město samo o sobě turisticky lákavé není (svědčí o tom i nedostatek hostelů), ale zato se v jeho okolí rozkládá kaňon Sumidero, ke kterému se můžete vydat člunem a skvěle se vyvenčit a potkat s ptáky a opicemi. Stačí se z autobusového nádraží dostat do Chiapa de Corzo a najít přístaviště.

Po přespání v nezajímavé a celkem nebezpečné Tuxtle jsme se vydaly na dobrodružný přejezd přes hranice, tentokrát bez cestovky, protože jsou v Mexiku 2x dražší než v Guatemale. Zvolily jsme cestu veřejnou hromadnou dopravou, busem do Comitánu a Cuauhtémocu na hranicích s Guatemalou. Poté taxíkem na hranice a mototaxíkem na terminál autobusů do Huehuetenangu, kde se dá levně přespat (90 km od hranic). Hlavně musíte být na hranicích do šesti, pak se totiž brána na noc zavírá. Z Tuxtly se na hranice dá dostat za 5 hodin, když Vás jako nás nezastaví policajti a nelustrují Vašeho řidiče.

Huehuetang jsme využily pouze na sprchu a jídlo a koupily si lístky do luxusního autobusu společnosti Los Halcones do Guatemala City (6 hodin cesty za 80 Q). Neskutečný rozdíl od slavných Chicken Bus, v kterém jsme předešlý den strávily 4 hodiny na 90 kilometrovém úseku. Ono těch zastávek bylo celkem dost a těch lidí kolik se do busu vejde, neskutečné! Jo a plaťte přesně, jinak se vrácení peněz nedočkáte (20 Q). V luxusním buse do hlavního města nás skoro i ovívali, kdyby neměli klimatizaci, a dokonce nás vysadili v městě San Lukas, odkud je to už jen kousek do Antiguy, kde jsme chtěly strávit poslední den, obklopeny krásnými ruinami.

Povedlo se. Živy a se všemi věcmi jsme si zarezervovaly shuttle na letiště na další ráno (80 Q). Nakoupily jsme poslední suvenýry na velkém tržišti, kde se můžete vyžít ve smlouvání, zahodily staré boty, koupily si nové a s pohledem na sopku s Gallem v ruce (pivo) se loučíme s nadpřirozeně krásnou zemí máyů.

Naán. (v tsutujilu na shledanou)

Užitečný slovníček:

quetzal (Q) - měna v Guatemala, asi 2,5 Kč

peso (MXN - měna v Mexiku, 1,5 Kč (v roce 2014)

collectivo - MHD v Mexiku

Quanto cobra? - Kolik to stojí?

Me gusta - líbí se mi

Donde está xx? - Kde je xx?

Está libre? - Je volno?

No tengo diňero - nemám peníze

Tiene wifi? - Máte wifinu?

subrir - lézt (na sopku)

la lancha - člun, doprava po jezeru

uno - jeden

dos - dva

taco - kukuřičné placky

quesadilla - tortila se sýrem

pollo - kuře

gallo - guet. pivo

indio - mex. pivo

mezcal - na to si přijďte sami :)

Náš itinerář: Guatamala City -> Antigua -> San Cristobal de Las Casas -> San Juan Chamula -> Palenque -> Tuxtla Gutierrez -> Chiapa de Corzo -> Comitan -> Huehuetenango -> Antigua -> Guatemala City

Ukázka typické guatemalské snídaně (vejce, fazole, sýr, smažený banán, salsa)

Fotogalerie: http://liskulka.rajce.idnes.cz/ (login: liskulka, heslo: lucy)

Autor: Lucie Lísková | sobota 29.3.2014 19:05 | karma článku: 8,33 | přečteno: 357x
  • Další články autora

Lucie Lísková

Med z Mexika aneb El Trapero

Hledáte zemi, kde k vykonávání různých veřejných činností nepotřebujete žádnou licenci či jiné povolení? Pak vítejte v Mexiku, v zemi nekonečných možností, kde jde opravdu možné skoro všechno, na co si vzpomenete.

26.2.2015 v 21:24 | Karma: 7,20 | Přečteno: 359x | Diskuse| Ostatní

Lucie Lísková

Med z Mexika aneb Las Patronas

O jedné mexické organizaci, která už dvacet let pomáhá migrantům ze Střední Ameriky dostat se přes Mexiko za svým americkým snem. Las Patronas neboli Patronky je skupina 14 žen, které denně připravují balíčky s jídlem, které hází na střechy vagónů projíždějícího vlaku "Bestie" hladovějícím uprchlíkům.

20.2.2015 v 21:05 | Karma: 7,05 | Přečteno: 211x | Diskuse| Ostatní

Lucie Lísková

Med z Mexika aneb jak jsem vyrazila za langustami

Během výletu do mayské riviéry jsem se vydala prozkoumat přírodní rezervaci Sian ́Kan. Pokud se rozhodnete vypravit na Yucatán, neměli byste opomenout tento skvost, kde se potkává moře s jezerem. Ne nadarmo znamená v máyštině Sian ́Kan "Místo, kde se rodí nebe."

31.1.2015 v 7:24 | Karma: 6,52 | Přečteno: 264x | Diskuse| Ostatní

Lucie Lísková

#6 My mission is over

Goodbye Coatec. I have to go. Hope to see you soon! Te quiero <3 Rekapitulace mého pobytu v Coatepecu.

6.4.2013 v 14:20 | Karma: 6,34 | Přečteno: 325x | Diskuse| Ostatní

Lucie Lísková

#5 Veracruz

Vzhůru do přístavu se ohřát. Beach time! Salsa! ..aneb jak jsem potkala žongléry z Argentýny.

4.4.2013 v 18:11 | Karma: 6,60 | Přečteno: 276x | Diskuse| Ostatní

Lucie Lísková

#4 Velká cizinka

Kurzy angličtiny. Výlet do Papantly. Návštěva Cumbre Tajín. Nejistota. Více štěstí než rozumu.

4.4.2013 v 5:10 | Karma: 10,10 | Přečteno: 562x | Diskuse| Ostatní

Lucie Lísková

#3 La Chica de La Semana

První dojmy z Coatepecku. Přivítání. Můj nový domov. Xalapa – hlavní město Veracruzu. Tequilla. Mango. Maraton. Vodopády.

20.3.2013 v 5:40 | Karma: 9,22 | Přečteno: 421x | Diskuse| Cestování

Lucie Lísková

#1 Saludos desde México

Příjezd do Mexico City. Uvítání s Mujeres Produktivas. První mexická snídaně. Na tomto blogu budu od dnešního dne popisovat moji dobrovolnickou misi v Mexiku. Díky české neziskovce United-Vision mám možnost formou výuky angličtiny proniknout do mexické kultury.

18.3.2013 v 5:28 | Karma: 5,96 | Přečteno: 337x | Diskuse| Ostatní

Lucie Lísková

#2 Mariachi a ti druzí

Doprava po México City. Taxi versus metro. Návštěva Estely. Talentovaný student Bernardo. Tepoztlán. Cuernavaca. Enchiladas. Můj první víkend v Mexiku byl bohatý na zážitky, takže pěkně postupně.

15.3.2013 v 19:38 | Karma: 9,50 | Přečteno: 388x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 350x
Inspiraci hledej na cestách...

Seznam rubrik